Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ξεκινά η έρευνα για τα περιστατικά ναρκοληψίας

Για να διαπιστωθεί αν συνδέονται με εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1

Έρευνα για το εμβόλιο Pandemrix κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε κρίσεις ναρκοληψίας σε άτομα σε Φινλανδία, Σουηδία και Γαλλία, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), ύστερα από σχετικό αίτημα της Κομισιόν.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, που παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, χορηγήθηκε σε τουλάχιστον 30,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους στο πλαίσιο της πρόληψης της γρίπης Α, γνωστή ως γρίπη των χοίρων.

Η ναρκοληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Οφείλεται στην ανεπάρκεια του εγκεφάλου να ρυθμίζει τους κύκλους κατά τους οποίους ο ασθενής κοιμάται ή είναι ξύπνιος.

Η Φινλανδία συνέστησε την Τρίτη την αναστολή της χρήσης του Pandemrix, αναφέροντας έξι κρούσματα ναρκοληψίας σε παιδιά μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, άλλα εννέα κρούσματα που αναφέρθηκαν μπορεί να συνδέονται με τον εμβολιασμό.

Η EMA δηλώνει ότι προς το παρόν πως δεν έχει διαπιστώσει ακόμα αν τα περιστατικά ναρκοληψίας συνδέονται με το εμβόλιο.

Ύποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Σουηδία και στη Γαλλία. Στην τελευταία οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανέφεραν έξι περιπτώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger