Στάχτη έγινε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους στην Πρέβελη Ρεθύμνου
«Οικολογικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα και κατάφεραν να τη σβήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις , χθες, αργά το απόγευμα.«Σύμμαχος» στις φλόγες που είχαν ζώσει το απείρου κάλλους δάσος από φοίνικες, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κρήτη, ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο πυρόσβεσης.
Νωρίς το μεσημέρι, επισκέφθηκε την αποτεφρωμένη έκταση ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούτζος, με κλιμάκιο του δασαρχείου Ρεθύμνης για αυτοψία και καταγραφή της καταστροφής. Έδωσε, μάλιστα, εντολή στο δασαρχείο για προτάσεις που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να αποσταλεί στο υπουργείο οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους
Όπως δήλωσε ο κ. Καρούτζος, έχει την ελπίδα ότι επειδή κάποιες κορφές από φοίνικες έχουν διασωθεί, ίσως μπορέσει και το δάσος να διασωθεί.
Το Φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η Πρέβελη είναι μία περιοχή του Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους με την ομώνυμη Μονή και την διάσημη παραλία με το παραποτάμιο της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ μέσα σε ένα φαράγγι. Όλη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Ήδη συγκαλείται μια πρώτη, ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στη Νομαρχία Ρεθύμνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου