Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Όμιλος Πράξιλλα: κερδοσκοπία σε βάρος των εργαζομένων

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από το Γενάρη του 2010, οι εργαζόμενοι του ομίλου τεχνικών εταιρειών ΠΡΑΞΙΛΛΑ (Praxilla Group που συγκροτείται από τις εταιρείες Πράξιλλα Α.Ε., Λύσιππος Α.Ε., Κ.Μ.Α. Α.Ε.) παραμένουν απλήρωτοι. Το συνολικό ποσό που η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους πλησιάζει σήμερα το 1 εκ. ευρώ.
Η απόλυτα αρνητική στάση του εκπροσώπου της εταιρείας στις δύο τριμερείς συναντήσεις που συγκάλεσε το Υπουργείο Απασχόλησης, μετά από αίτημα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, (δεν έχω λεφτά δεν πληρώνω), φανερώνει ότι το μακροχρόνιο δάνειο που οι εταιρεία ετσιθελικά απόσπασε από τους υπαλλήλους της κινδυνεύει να μετατραπεί σε κανονική κλοπή. Στη δεύτερη συνάντηση μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μπροστά στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, στους εργαζόμενους και στο σωματείο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων και δεν σκοπεύει να δεν ενημερώσει κανέναν  για οικονομική κατάσταση εταιρείας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Στο διάστημα που μεσολάβησε πολλοί εργαζόμενοι του ομίλου εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουνεικονικές απολύσεις για μία θέση στο ταμείο ανεργίας, ενώ οι περισσότεροι στις αρχές Ιουνίου προχώρησαν σε επίσχεση. Στο ίδιο διάστημα η εταιρεία εκτελούσε έργα, υπέγραφε συμβάσεις και εξασφάλιζε τη δωρεάν εργασία των εργαζομένων με ανανεούμενες υποσχέσεις για αναδιοργάνωση και αποπληρωμή μετά την ολοκλήρωση του τάδε ή του δείνα έργου. Εν τω μεταξύ κινούμενη παρασκηνιακά φαίνεται να έχει δημιουργήσει νέα εταιρεία στην οποία μεταφέρει τις ιδιωτικές συμβάσεις, ήδη σε μεγάλο βαθμό εκτελεσμένες από τους απλήρωτους εργαζόμενους, δηλαδή μεταφέρει τα κέρδη απαλλαγμένα από τα χρέη. παραιτούμεναι από τα δικαιώματά τους για να αναζητήσουν αλλού πηγές βιοπορισμού, να συμφωνήσουν σε
Οι εργαζόμενοι της ΠΡΑΧΙΛΛΑ δεν έχουν πια αυταπάτες. Δεν ζητιανεύουν, αλλά απαιτούν αυτά που δικαιούνται. Για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα τους προχώρησαν σε οχλήσεις προς δήμους και υπηρεσίες από τους οποίους η εταιρεία έχει λαμβάνειν δεσμεύοντας τις πληρωμές, ενώ παράλληλα μαζί με τα ασφαλιστικά μέτρα, κατέθεσαν και προσωρινή διαταγή για απαγόρευση μεταβολής της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας η οποία επιδικάστηκε στις 22/11 υπέρ των εργαζομένων.
Παράλληλα με τα νομικά μέτρα οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κινηθούν μαχητικά για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Την πέμπτη 2/12, οι εργαζόμενοι  μαζί με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, προετοιμάζουν δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του ομίλου για να ταράξουν την αλαζονική νιρβάνα της εργοδοσίας.
Η περίπτωση της ΠΡΑΧΙΛΛΑ είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πως η εργοδοσία επιδιώκει και κατορθώνει να χρησιμοποιήσει και την κρίση για να διατηρήσει την κερδοφορία της σε βάρος των εργαζόμενων. Η εργοδοτική ασυδοσία, στην ΠΡΑΞΙΛΛΑ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ενισχύεται από την κυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργοδοτών με όλο αυτό τον κατακλυσμό των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων που προώθησε και προωθεί.
Η κρίση του συστήματος να μη γίνει κρίση μας. Με μαζικό, αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν.  Να υπερασπιστούμε μαχητικά το δικαίωμά μας στην εργασία, τον αγώνα, τη ζωή, την αξιοπρέπεια. Να ανατρέψουμε την αντεργατική επίθεση, να σταματήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και το ξεζούμισμα των εργαζομένων για να πλουτίζουν οι λίγοι με τον ιδρώτα μας.  Η συλλογικότητα, κόντρα με τις αυταπάτες του ατομικού βολέματος και πως «ο καθένας μόνος του θα τη γλιτώσει», είναι ο δικός μας δρόμος. Είναι η αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων κόντρα στη λογική που μας καλεί να διαχειριστούμε την κρίση από κοινού με τους εργοδότες, κόντρα στην πολιτική της ανεργίας και των μεσαιωνικών συνθηκών ζωής και εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger